email :

laikisyspevia@gmail.com

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ερώτησεις του Βουλευτή Γιώργου Μαρίνου για τα προβλήματα στη λειτουργία Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Στερεάς


Θέμα: Οριακή η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Οριακή είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου εντοπίζονται τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όπως επίσης και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Χαλκίδας για να λειτουργεί υποτυπωδώς, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, χρειάζεται ακόμα 42 άτομα στο νοσηλευτικό προσωπικό, 5 αναισθησιολόγους, 15 γιατρούς για τα επείγοντα, 4 στην αιμοδοσία, 4 στο παιδιατρικό, 4 στο ακτινολογικά και 4 στο μικροβιολογικό. Επίσης λείπει παντελώς η ειδικότητα του νεφρολόγου, παρόλο που προκηρύχτηκε η θέση τούς προηγούμενους μήνες ακόμα δεν έχει αναλάβει υπηρεσία κάποιος γιατρός.

Επίσης ελλείψεις εντοπίζονται σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιατρικού συλλόγου του ΓΝΝ λείπουν βασικά μηχανήματα όπως αναπνευστήρες και monnitors που έχουν παραγγελθεί εδώ και τρία χρόνια και δεν έχουν έρθει. Αν υπήρχαν τα κατάλληλα μηχανήματα το Νοσοκομείο Χαλκίδας θα μπορούσε να λειτουργεί με έξι χειρουργικές αίθουσες όμως εξαιτίας αυτής της κατάστασης λειτουργούν λιγότερες αίθουσες και χειρουργεία αναβάλλονται. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αφού η έλλειψη ιατρού νεφρολόγου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, όπως επίσης η κακή κατάσταση των μηχανημάτων ταλαιπωρούν τους ασθενείς και τους αναγκάζουν να μεταφέρονται στην Αθήνα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

Μεγάλες ελλείψεις εντοπίζονται και στο διοικητικό προσωπικό με 8 κενές θέσεις, ελλείψεις υπάρχουν και στο τεχνικό προσωπικό.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς όπως και για το προσωπικό του νοσοκομείου και χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ υπουργός

· Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Χαλκίδας με το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες και να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους;

· Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει για την ανανέωση και την εξασφάλιση του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού;

· Υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το προβάλλουν πάντα προεκλογικά ως πρώτης γραμμής έργο αλλά ποτέ δεν ξεκινά;

Οι βουλευτές

Γιώργος Μαρίνος

Θανάσης Παφίλης

Μπάμπης Χαραλάμπους



Θέμα: Μεγάλες ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας.

Σοβαρές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας σε ιατρικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή (πεπαλαιωμένα μηχανήματα στα εργαστήρια), τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε αναλώσιμα (επιδέσμους, βαμβάκια κλπ).

Συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας λειτουργεί χωρίς καρδιολόγο, χειρούργο και χωρίς μόνιμο μικροβιολόγο (υπάρχει 1 συμβασιούχος).

Όσον αφορά τους τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων χρειάζονται 3 ακόμη εργαζόμε­νοι για αιμοληψίες και 4 στο ακτινολογικό. Επίσης αυτή τη στιγμή υπηρετούν 2 τραυματιο­φο­ρείς ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλες τις βάρδιες είναι απαραίτητη η πρόσληψη άλλων 3, όπως επίσης και 2 επιπλέον οδηγών ασθενοφόρου.

Δραματική είναι η κατάσταση στο θέμα της καθαριότητας, αφού το προηγούμενο διάστημα συνταξιοδοτήθηκαν 2 καθαρίστριες με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει μόνο 1 εργαζόμενη στην καθαριότητα. Είναι απαραίτητη η άμεση πρόσληψη 4 ακόμα εργαζομένων στην καθαριότητα.

Σε αντίθεση με τις ανάγκες και τη θέληση του λαού της περιοχής η κυβέρνηση δεν έκανε βήμα για τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ιστιαία και μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

· Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με εργαζόμενους μόνιμης και πλήρους απασχόλησης;

· Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών σύμφωνα με τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας, όπως επίσης και για την εξασφάλιση των απαραίτητων σύγχρονων μηχανημάτων στα εργαστήρια και τη συντήρησή τους;

· Τι σκοπεύει να κάνει σχετικά με τη δημιουργία νέου σύγχρονου Νοσοκομείου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής της βόρειας Εύβοιας;

· Θα προχωρήσει η δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με το απαραίτητο ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα μηχανήματα ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των νεφροπαθών της βόρειας Εύβοιας που αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλους νομούς για την αιμοκάθαρση;

Οι βουλευτές

Γιώργος Μαρίνος

Γιάννης Γκιόκας

Θανάσης Παφίλης


Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου της Λαμίας.

Το Νοσοκομείο της Λαμίας είναι ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, που καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της Φθιώτιδας αλλά και πάρα πολλά έκτακτα περιστατικά από τους γύρω νομούς.

Λειτουργεί και αυτό όπως και τα άλλα δημόσια νοσοκομεία στα πλαίσια της συνολικής πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι δυνατότητες του για προσφορά υπηρεσιών είναι μεγάλες, αλλά παραμένουν αναξιοποίητες και σημαντικά κάτω από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού 1) εξ αιτίας της πολύ μεγάλης έλλειψης ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που καλύπτει μόνο το 52,5% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων του νοσοκομείου, και 2) λόγω των καθυστερήσεων στην ανανέωση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του.

Το πρόγραμμα εφημέρευσης των γιατρών έχει σοβαρές ελλείψεις καθημερινά, διαμορφωνόμενο με κριτήρια κόστους και λογικές λιτότητας. Λειψή είναι η στελέχωση των νοσηλευτικών τμημάτων και του χειρουργείου από νοσηλευτικούς, όπως λειψή είναι και η σύνθεση των εργαστηρίων από παραϊατρικό προσωπικό.

Το νοσοκομείο έχει σημαντικά χρέη σε προμηθευτές εξ αιτίας της συνεχιζόμενης χρόνια τώρα λειψής χρηματοδότησης του, αλλά και λόγω των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, που υπονομεύεται από την αντιλαϊκή πολιτική. Δυσκολεύεται στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών, μια και οι δικοί του πόροι είναι ανεπαρκείς και η διαδικασία πραγματοποίησης μειοδοτικών διαγωνισμών καρκινοβατεί επικίνδυνα.

Λειτουργεί με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα του με τρόπους που επιβαρύνουν σημαντικά όσους χρειάζονται τις υπηρεσίες υγείας (εισιτήριο στα τακτικά ιατρεία, ποσοστό συμμετοχής, πληρωμή εξετάσεων).

Χρησιμοποιεί πανάκριβες εργολαβίες με αποτελέσματα που απέχουν σημαντικά από το αναμενόμενο για την σίτιση, την καθαριότητα, την φύλαξη και την συντήρηση των εγκαταστάσεων του, με εργαζόμενους που δουλεύουν σε συνθήκες σκλαβοπάζαρου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός για τις προθέσεις της κυβέρνησης στα συγκεκριμένα ζητήματα. Για το πώς θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του Νοσοκομείου της Λαμίας.





Θέμα: Σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου Λαμίας.

Πλησίον του Νοσοκομείου Λαμίας και λειτουργικά συνδεδεμένο με αυτό υπάρχει και παραμένει ασυντήρητο και αναξιοποίητο το παλαιό νοσοκομείο, γνωστό σαν «Σανατόριο».

Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο κτίριο με καλές προδιαγραφές και λειτουργικούς χώρους γύρω στα 4.000 m2, που χρησιμοποιείται κυρίως σαν αποθηκευτικός χώρος και σαν τόπος υποβαθμισμένης λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

1. Για το πότε θα πάρει μέτρα συντήρησης του κτιρίου και πως θα τα υλοποιήσει.

2. Για τα σχέδια αξιοποίησης που κάνει γι’ αυτό το κτίριο και για το αν παίρνει υπόψη του τις ανάγκες για 2η παθολογική και 2η χειρουργική κλινική που έχει το νοσοκομείο.

3. Για το αν θεωρεί αναγκαίο και επείγον ζήτημα την μετεγκατάσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού σε ικανοποιητικό χώρο τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Οι βουλευτές

Γιώργος Μαρίνος

Θανάσης Παφίλης

Γιώργος Μαυρίκος




Θέμα: Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Κέντρων Υγείας Στερεάς Ελλάδας.

Τα Κέντρα Υγείας της Στερεάς, (Ιστιαίας, Σχηματαρίου, Αλιάρτου, Διστόμου, Ψαχνών, Στυλίδας, Αταλάντης, Δομοκού, Μακρακώμης, Αμφίκλειας, Ιτέας και Δυτ. Φραγκίστας), που με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πάσχουν άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο:

· Από έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και προσωπικού κοινωνικής υποστήριξης. Από έλλειψη βοηθητικού προσωπικού για την στήριξη της λειτουργίας τους.

· Από επαρκή συντήρηση και έγκαιρο εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους.

· Από συντήρηση των εγκαταστάσεων τους.

Ορισμένα από αυτά (Το Κ.Υ Ιστιαίας που καλύπτει πολυάνθρωπη και ιδιαίτερα απομονωμένη περιοχή, το Κ.Υ Σχηματαρίου, που καλύπτει μεγάλη βιομηχανική περιοχή και το Κ.Υ Δομοκού, που καλύπτει τις αντίστοιχες φυλακές) χρειάζονται ειδικότερη ενίσχυση για να ανταπεξέλθουν πρόσθετων υποχρεώσεων τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας.


Οι βουλευτές

Γιώργος Μαρίνος

Θανάσης Παφίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου